Lobster rolls – Den perfekta sommarlunchen!

I Sverige äter vi skaldjursröra på rostade brödskivor eller räksallad som topping till korv med bröd. En snarlik rätt serveras även i de förenta staterna, främst på östkusten. Där äter de nämligen lobster rolls. Denna ljuvliga rätt består i huvudsak av färsk hummer serverat i bröd. Denna gång gjorde jag den majonnäsbaserade varianten men det funkar lika bra att behålla samtliga ingredienser utom majonnäsen och istället hälla över lättbrynt smör före servering.

I receptet som följer använde jag mig av fryst hummer som jag låtit tina i kylen och Garant’s brioche korvbröd, vars utformning och mjuka konsistens passade perfekt till hummerröran. I sann amerikansk anda serverades detta tillsammans med Lay’s potatischips vars sälta bröt av väl med den lite feta hummerröran.

Mer exakt hur du går till väga kan du se i YouTube-videon nedan eller hoppa vidare direkt till det textbaserade receptet som följer.

Ingredienser, ca 2 personer
2 st hummer, medelstora (färsk eller fryst)
1 st selleristjälk
1 dl majonnäs
2 st korvbröd (Garants)
Smör (till stekning)
salt
peppar

  • Börja med att rensa hummern på samma sätt som du rensar en kräfta. Det vill säga bryt av svansen, klorna och benen. Sistnämnda innehåller nämligen också en del kött som du kan kavla ut med hjälp av, förslagsvis, en brödkavel. Krossa och rensa sedan både svans samt klorna och dela i ungefär lika stora bitar.
  • Finhacka selleristjälken. Smakmässigt höjer sellerin denna maträtt till skyarna och bidrar även med både fräschör och crunch. Så fega inte ur med denna ingrediens.
  • Blanda samman ovan ingredienser i en skål och var noga med att smaka av samt krydda med salt och peppar. Kom ihåg att majonnäsen nätt och jämnt ska binda samman ingredienserna snarare än dränka. Lita på din egen smak och tillsätt mer selleri, majonnäs eller kryddor om du tycker det behövs.
  • Hetta upp en stek- eller grillpanna (sistnämnda ger fina ränder) med smör och rosta sedan korvbröden jämnt på båda sidor och slutligen på undersidan.
  • Fyll de rostade korvbröden till de nästan spricker och servera tillsammans med chips, grönsallad eller någonting annat gott.

Leave a Reply