Meatball sandwich

Köttbullar i tomatsås med färsk pasta är en klassiker som åtminstone jag förknippar med Disney’s Lady och Lufsen. Denna italienska maträtt slår ju sällan fel samtidigt som den känns som en roligare twist än den ordinarie spaghetti bolognese. Ryktet säger att denna maträtt amerikaniserats då den italienska matkulturen beblandat sig genom invandring till det stora landet i väst och därför är det inga större svårigheter att idag hitta rätten bland amerikanska food trucks, men där den istället för pasta serveras i bröd och toppat med rikliga mängder ost. Perfekt att äta på stående fot eller, som i vårt fall, framför Netflix i soffan.

Receptet som följer går att anpassa väldigt bra efter eget tycke. Exempelvis kan jag tänka mig att en nygräddad baguette fungerar minst lika bra och att det även är riktigt gott att toppa med mozzarella som man snabbt låter smälta genom att värma helheten under hög värme i ugnen. Det viktigaste är att göra detta med hemgjorda köttbullar och helst egen tomatsås som gott och väl kan ha puttrat i ett par timmar.

Meatball sandwich, 2-4 personer
Bröd (ex. Garants brioche korvbröd)
Tomatsås
Köttbullar
Ruccola
Riven parmesan

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk (400 g) hela tomater
1/2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk chiliflakes
1/2 strösocker
1 lagerblad
olivolja till stekning
salt, svartpeppar

Köttbullar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g blandfärs
1 ägg
1 dl riven parmesan
1 dl standardmjölk
1 dl ströbröd
olivolja till stekning
salt och svartpeppar

Börja med att göra tomatsåsen så den hinner puttra under tiden som du förbereder och tillagar köttbullarna. Finhacka lök och vitlök och stek därefter mjuka i lite olja. Tillsätt därefter resterande ingredienser, mosa de hela tomaterna med en slev, och låt puttra på låg värme i minst en timme men gärna längre. Jag brukar mixa tomatsåsen helt slät med en stavmixer strax före tillsättandet av köttbullarna, men detta är givetvis valfritt.

Köttbullarna brukar jag tillaga genom att steka några få åt gången i stekpanna så de blir så bra som möjligt med bra stekyta. När de är klara ska de puttra i tomatsåsen under ungefär en timme, så huvudsaken är att de har får en schysst stekyta snarare än att de blir genomstekta.

Hacka lök och vitlök så fint som möjligt och stek mjuka i olja. Lägg sedan färsen i en skål, tillsätt den stekta löken samt de övriga ingredienserna och blanda väl med hjälp av händerna. Glöm inte att krydda med salt och peppar och rulla sedan köttbullarna till storlek större. Stek som sagt gärna några få åt gången så köttbullarna får bra stekyta och tillsätt de sedan till tomatsåsen utan att de hamnar på varandra och går sönder. Låt koka i ungefär en timme på låg värme så att såsen hinner ta smak av köttbullarna före servering.

Strax före servering kan mackan byggas ihop genom att lägga ruccola på botten och därefter köttbullar med lite tomatsås och toppa slutligen med rikligt av riven parmesan. Kom ihåg att brödet gärna blir geggigt om maträtten står för länge före servering.

Leave a Reply