En närproducerad julmarknad

Under helgen som var hade vi äntligen möjlighet att besöka en av de många julmarknader som varit i Norrköping. Julmarknaden vi gick på höll till i Värmekyrkan som ligger i Industrilandskapet i centrala Norrköping och den visade sig vara väldigt populär. Jag blev riktigt imponerad av alla de fina hantverk som folk ställde ut till försäljning och inte minst imponerad blev jag av det stora utbud av närproducerade produkter som fanns. Faktum är att under de julmarknader vi varit på tidigare har vi sällan handlat med oss så mycket produkter tidigare och som de gottegrisar vi är köpte vi enbart saker som går att äta eller dricka.

Förra året öppnade Qvaresbo Kaffe som är ett kafferosteri beläget några mil norr om stan och jag hörde talas om detta först i början av året. Vid deras rosteri har de även ett café som jag ännu inte hunnit besöka men däremot fick jag möjlighet att provsmaka flera kaffesorter under marknaden och prata lite kort med en av de två ägarna. De verkar verkligen brinna för sitt kaffe vilket kändes väldigt häftigt.

Kvillinge Gårdsbutik har en gård precis i utkanten av Norrköping med en butik där de förutom gårdens egenodlade grönsaker även brygger och säljer sin alldeles egna kombucha. Även fast jag druckit deras kombucha tidigare var det kul att provsmaka lite nya varianter där de bland annat hade en dryck smaksatt av humle. Som den ölentusiast jag är blev det ett solklart köp med löfte om att även besöka deras gårdsbutik inom en snar framtid. Deras drycker jag provat tidigare har alla hållit en väldigt hög kvalitet.

Utöver ovanstående hann vi även få med oss äppelmust från Billbäcks samt provsmaka de äpplen de baseras på och även köpa med oss killinglägg från Hejtorps Gårdsmejeri (som även hade sjukt god getost). Sistnämnda nämnde att man bland annat kunde göra en pulled pork-variant av killingköttet så självklart blir jag tvungen att testa det nu.

Att ha möjligheten att köpa dessa närproducerade kvalitetsprodukter kändes i helgen både kul och riktigt lyxigt och skulle ni ha vägarna förbi eller få möjlighet att prova något av ovanstående gårdsbutiker kan jag varmt rekommendera dessa.

Leave a Reply