Norrköpings bästa hamburgare

Sedan jag var liten har hamburgaren som maträtt alltid legat mig varm om hjärtat och just intresset för denna härliga kombination av kött och bröd är något som växt ytterligare inte minst på grund av den hamburgertrend som uppstod i Sverige för några år sedan.

Varje gång jag ska ut och resa kollar jag alltid upp de bästa hamburgerhaken vilket resluterat i att jag ätit på några av de mer omtalade hamburgerrestaurangerna i bland annat Los Angeles, New York och Stockholm. Och få personer är nog lyckligare än jag att hamburgaren som maträtt blivit så populär de senaste åren att det i dagsläget går att hitta hamburgarrestauranger i Stockholm som kan mäta sig med motsvarigheter i hamburgarens hemland, USA.

Liksom i Stockholm har hamburgerscenen i Norrköping de senaste åren både växt till sig och ökat i kvalitet och därför har jag äntligen gjort slag i saken och nedan sammanställt Norrköpings, enligt mitt tycke, fem bästa hamburgerrestauranger (i fallande ordning) som ni absolut inte bör missa!

Men vad kännetecknar egentligen en bra hamburgare? Ett kort svar på den frågan är en hamburgare som inte går att lägga ifrån sig från första tuggan. Den ska gärna bestå av ett välrostat, luftigt bröd med schysst spänstighet och som kan stå emot både dressing och köttssaft utan att falla sönder. Köttet bör ha en ganska hög fetthalt och inte vara för kompakt för att undvika att kännas torrt. Den bästa hamburgaren jag ätit (på ett ställe i New York) liksom smälte i munnen samtidigt som det var väldigt smakrikt. Köttet får gärna ha en nästan krispig stekyta och en  välbalanserad kryddning av salt och peppar. Träffar en hamburgarrestaurang ovanstående punkter rätt brukar uttrycket ”less is more” falla sig rätt väl när det sedan kommer till toppings på en burgare. Personligen slår jag nästan alltid till på en cheeseburgare som för mig kommit att bli en bra måttstock i sammanhanget.

Norrköpings bästa hamburgare:

5. Diné Burgers – läs mer! – Stängt

4. Burgers & Bangers – läs mer! 

3. Lingon, Food & Friends – läs mer!

2. Knäppingen – Bryggeri & Spiseri – läs mer!

1. Burgarbaren – läs mer! – Stängt

Bubblare: Restaurang Vila, Trädgårn, Stadsvakten